Mobil: +40.746.657.553  / +40.348.419.491  |  office@plusdent.ro  |  Luni-Vineri -12:00-20:00

Sunt dispozitive folosite de medicii ortodonti pentru a indrepta,alinia sau corecta pozitia dintilor; alinierea arcadelor sau ajustarea si dirijarea cresterii maxilarelor. Astfel aparatele dentare sunt artizanul zambetului ,,hollywoodian” pe care ti-l doresti, contribuind totodata si la imbunatatirea sanatatii orale. Aparatele dentare sunt indicate si individualizate de medicul ortodont pentru fiecare persoana in parte. Tipurile de aparate dentare conventionale sunt realizate din bracket-uri si fire metalice care sunt fixate pe dinti, avand rolul de a impinge si trage treptat dintii in vederea alinierii cat mai bine. Intregul proces poate dura destul de mult timp in functie de complexitatea problemei care trebuie tratata. Unele dispositive ortodontice se lipesc pe dinti sau se aplica in interiorul cavitatii bucale pentru a avea eficienta dorita. In ultimii ani ortodontia a evoluat foarte mult ajungand-se la aparate dentare din ce in ce mai sofisticate si mai putin vizibile

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate fiind de obicei folosite pentru a corecta pozitia dintilor si reprezinta unul dintre primele tipuri de tratament pentru rezolvarea anomaliilor dentomaxilare. Un aparat ortodontic fix este realizat din mai multe  componente: bracket-uri, inele, sarme, butoni, arcuri, ligaturi (metalice/elastice). Bracket-urile sunt placute realizate din materiale precum otelul inoxidabil, ceramica, safir, aur platinat, fixate pe dinti cu adezivi. Acestea se pozitioneaza fie pe zona vestibulara sau in spatele dintilor (in cazul asa numitelor aparate linguale/aparate dentare invizibile). Aparatul dentar fix este recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii avand avantajul de a alinia mult mai precis dintii decat un aparat dentar mobil.

Principalele tipuri de aparate dentare fixe:

A. Aparat  dentar metalic.
Aparatul ortodontic metalic  este cel mai des intalnit tip de aparat dentar,iar noile tehnologii au facut ca purtarea aparatului sa fie mult mai confortabila azi decat a fost in anii trecuti. Sunt potrivite pentru cei ce nu sunt alergici la metale, sunt apreciate pentru robustetea lor si sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Componentul aparatele dentare metalice este otelul inoxidabil-aveti optiunea de a adauga elastice colorate pentru un design mai vesel si mai unic, cerinta folosita mai ales la copii. Deoarece este foarte simplu sa schimbi aceste culori, aparatul se poate personaliza la fiecare vizita la ortodont.

B. Aparat dentar ceramic.
Sunt preferate in tot mai mare masura, intrucat sunt mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice. Ca si aparatele dentare metalice aparatele ortodontice ceramice sunt confortabile si foarte eficiente in alinierea dintilor. Bracket-urile ceramice sunt facute dintr-un material transparent motiv pentru care vizibilitatea lui pe dinte devine mult mai mica. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic sunt pretul mai ridicat, fragilitatea crescuta, ceea ce nu le recomanda pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice. Datorita faptului ca aparatul dentar este mai putin vizibil, este necesara mai multa atentie la igiena orala.

C. Aparat dentar safir.
Sunt foarte transparente, puternice si rezistente la cele mai multe pete, cu exceptia de cafea, coca-cola, curry, fumat, etc. Nu sunt la fel de vizibile precum celelalte tipuri de aparate dentare fixe, mai ales daca aveti dintii albi, dar au un dezavantaj: pretul destul de ridicat .

D. Aparat dentar Speed
Tehnica Speed este o tehnica nou aparuta ce pe langa avantajul unei vizibilitati mai reduse a aparatului este mai eficient in alinierea dintilor. Marele avantaj al tehnicii este elasticitatea aparatului ceea ce il face capabil de alinieri mult mai complexe in perioade scurte de timp. Bracket-urile Speed au un "clip activ" in locul elasticului. Este facut dintr-un aliaj special Nichel-Titan, clipul de prindere elimina complet sudurile ceea ce reduce durata de interventie atat pe perioada instalarii aparatului cat si la verificarile ulterioare.

E. Aparat dentar autoligaturant Damon.
Acestea sunt similar cu aparatele dentare fixe conventionale sunt folosite in cele mai multe cazuri bracket-uri de metal (exista si varianta cu bracket-uri invizibile din sticla) atasate de dinti si un fir metalic pentru a-i alinia, dar nu mai implica utilizarea de module elestice colorate, stiut ca acestea creaza frictiune si implica forte mai puternice. Avantajele aparatului: bracket-ii sunt mai mici si mai discreti, nu exista ligaturi deci igiena dentara e mai simpla, sunt necesare consultatii mai rare decat in cazul unui aparat dentar cu ligaturi, este un sistem puternic si eficient deci timpul de tratament este mai scurt. Dezavantajele: sunt totusi bracket-uri din metal, deci nu atat de discrete, tratament mai scump decat in cazul unui aparat cu ligaturi.

F. Aparat dentar lingual.
Aparate dentare lingual sunt lipite pe partea din spate a dintilor deci sunt invizibile chiar si cand zambiti larg. Bracket-urile in tehnica linguala sunt personificati pe fiecare dinte in parte, astfel fiecare aparat este creat unic. Datorita acestei personificari aparatele linguale au un pret semnificativ mai mare decat aparatele ortodontice obisnuite.

Tipuri de aparate  dentare linguale.

1. STB Light lingual system - sunt special concepute pentru a satisface nevoile pacientilor cu probleme de vorbire si de alimentatie, precum si pacientiilor care isi doresc un tratament ortodontic cat mai discret. Acest sistem inovator este o alternativa pentru aparatele proeminente, precum si pentru variantele foarte costisitoare de aparate dentare discrete. Rezultatele pot fi vizibile dupa cateva saptamani sau luni.

2. Incognito. Aparatul dentar Incognito este un aparat dentar lingual de ultima generatie pentru tratarea problemelor ortodontice. Utilizeaza un sistem de bracket-uri individuale pentru a reduce neplacerile frecvent asociate cu purtarea de aparate dentare, cum ar fi dificultati la vorbire si iritatiile limbii. Aparatele dentare Incognito sunt personalizate fiind realizate in conformitate cu cerintele dumneavoastra individuale si sunt confectionate din material pretios.

Aparate dentare mobile

Aparatul mobil este utilizat pentru corectarea anumitor probleme ortodontice (stimularea cresterii arcadelor pentru alinierea si indepartarea dintilor, corectarea formei maxilalelor, etc). Acest aparat este utilizat in special in cazul copiilor si tinerilor putand fi scos de catre pacient la indicatiile medicului ortodont. Este recomandat incepand cu varsta de 4 ani (pentru anomali severe) dar exista posibilitatea sa nu rezolve anomaliile dintilor in totalitate si de aceea acesta este urmat de montarea unui aparat ortodontic fix.

Aparat de contentie

Aparatul de contentie este un dispozitiv folosit in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii dumneavoastra sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar cu toate astea dintii au tendinta de "a da inapoi" si acest fapt se poate intampla in majoritatea cazurilor daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant. Cu alte cuvinte, aparatul de contentie are ca scop “invatarea” dintilor cu noua lor pozitie, cea corecta, avand ca rezultat un tratament de succes. De aceea, purtarea aparatului de contentie este la fel de importanta ca si tratamentul ortodontic principal.
Pe ce durata se poarta aparatul de contentie?
Durata necesara purtarii unui aparat de contentie este variabila de la persoana la persoana, si este dictata de complexitatea cazului tratat precum si de calitatile oaselor si gingiilor dumneavoastra, care practic “gazduiesc” dintii. Aparatul de contentie trebuie purtat atata vreme cat este necesar – in unele cazuri pentru doar cateva luni (pentru un caz mai simplu, o problema ortodontica minora), sau un an sau chiar cativa ani pentru un caz complex.