Mobil: +40.746.657.553  / +40.348.419.491  |  office@plusdent.ro  |  Luni-Vineri -12:00-20:00

Boala parodontala afecteaza parodontiul de invelis( gingia) si parodontiul de sustinere( ligament parodontal,cement si os alveolar).Rolul determinant in aparitia bolii parodontale il are placa bacteriana.

Placa bacteriana poate fi vizibila pe suprafetele dentare dupa 1-2 ore fara masuri de igiena orala si realizeaza o acumulare maxima dupa circa 30 de zile. Aceasta placa bacteriana este colonizata de bacterii specifice cavitatii orale si odata mineralizata formeaza tartrul dentar.


Tartrul este un complex organo-mineral aderent de suprafata dentara sau alte structuri solide orale,lucrari protetice,aparate ortodontice,si e rezultatul mineralizarii placii bacteriene. Tartrul este un factor favorizant al bolii parodontale pentru ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans ,chiar iritant,prin cresterea sa in volum ,cu tesuturile parodontiului  marginal si impiedica in anumite zone curatarea artificiala si de autocuratire a placii bacteriene.

Alti factori favorizanti ai bolii parodontale sunt cariile,edentatia,inghesuirile dentare,obiceiuri vicioase reprezentate de respiratia orala,deglutitia infantila,onicofagia,periajul traumatic.

Un factor local favorizant al bolii parodontale este fumatul. Prognosticul gingivitelor,parodontitelor si al evolutiei implantelor dentare  e mai rezervat la fumatori; pe cale generala fumatul produce vasocostrictie periferica si ischemie in teritoriul gingivo-parodontal.

Boala parodontala se imparte in 2 categorii : gingivita si parodontita marginala.
Gingivita se caracterizeaza prin afectarea gingiei fara a implica osul alveolar.Pacientul observa aparitia sangerarilor gingivale la periaj,usturimi gingivale,usoara jena la periaj.se observa modificari de culoare ale gingiei,modificari de volum si de aspect ale gingiei.

Parodontita marginala se caracterizeaza prin afectarea gingiei,cat si a osului alveolar inconjurator.Pacientul observa retractii gingivale,mobilitate dentara,migrari dentare.Apar pungile parodontale reprezentate de un spatiu patologic format intre gingie si dinte in care uneori se formeaza secretie purulenta.

Pacientul trebuie sa se prezinte la medical stomatolog cand observa:

-sangerari provocate de periaj sau sangerari spontane
-retractii gingivale
-mariri de volum ale gingiei
-mobilitatea dintilor ce duce la tulburari in masticarea alimentelor,tulburari de fonatie si tulburari de fizionomie prin migrarea dintilor parodontotici.
-senzatie de miros urat al gurii datorita secretiei purulente din pungile parodontale.

Tratamentul bolii parodontale este extrem de complex si particularizat pentru fiecare caz.

Clinica Plusdent are o mare experienta practica in realizarea de manopere parodontale:

Profilaxia afectiunilor gingivale.
Tratamentul afectiunilor gingivale
Tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor.
Tratamentul de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici
Tratamentul chirurgical muco-parodontal (operatii cu lambou, chiuretaj subgingival).