Chirurgie orala
Specialitatea Chirurgie Orala se ocupa cu diagnosticul si managementul patologiei gurii si maxilarelor care necesita interventie chirurgicala. Chirurgia orală se referă la orice procedură chirurgicală efectuată pe dinți, gingii, maxilare sau alte structuri bucale. Acestea includ extracții, implanturi, grefe de gingii și operații pe maxilare. Chirurgia orală este de obicei efectuată de un chirurg oral și maxilo-facial sau de un parodontist. Aceștia sunt specialiști dentari care au pregătire avansată în procedurile de chirurgie orală. Chirurgia orală implică tratamentul copiilor, adolescenților și adulților și gestionarea pacienților anxioși din punct de vedere dentar și complexi din punct de vedere medical.
La PLUSDENT realizam intreaga gama de proceduri chirurgicale
extracțiile dentare simple sau complexe prin alveolotomie ale dinților temporari și permanenți,
extractii resturi radiculare,
extractii molari de minte – erupti, inclusiv sau semiinclusi,
premolarizarea: se realizează la nivelul molarilor inferiori şi constă în îndepărtarea rădăcinii bolnave care nu mai poate fi tratată și păstrarea rădăcinii sănătoase, transformând astfel molarul în premolar,
rezecții apicale,
chirurgie parodontală (gingivectomie, gingivoplastie, chiuretaj sub-gingival),
regularizarea și reconstrucția crestelor alveolare,
chistectomii (îndepărtarea chisturilor maxilare),
augmentări osoase sau adiții de os,
inserarea de implanturi dentare,
lifting sinus extern și intern: necesar în unele situații pentru inserarea ulterioară de implanturi dentare,
urgente chirurgicale (infectii, abcese etc.)
Care sunt diferitele tipuri de chirurgie orală?
Există mai multe tipuri de proceduri de chirurgie orală efectuate în fiecare an. Unele dintre cele mai frecvente includ extracția dentară, grefele osoase dentare, implanturile dentare, chirurgia parodontală.
Extracție dentară
Cel mai frecvent tip de chirurgie orală este extracția dentară (înlăturarea dinților). O extracție poate fi recomandată dacă aveți carii dentare severe, boli ale gingiilor ( parodontită ), traumatisme dentare sau complicații la molari de minte. Uneori, extracțiile dentare sunt efectuate pentru a vă pregăti pentru proteze dentare sau alte dispozitive protetice.
Majoritatea stomatologilor preferă să salveze dinții naturali atunci când este posibil, dar uneori sunt necesare extracții pentru a vă păstra sănătatea orală generală. În plus, mulți stomatologi recomandă extracția molarilor de minte ca măsură preventivă pentru a reduce riscul de carii , pierderi osoase și alte probleme.
Grefă osoasă dentară
O grefă osoasă dentară este necesară atunci când a avut loc pierderea osoasă în maxilar. Există câteva motive pentru care se poate întâmpla acest lucru. Când dinții tăi naturali sunt prezenți, rădăcinile stimulează nervii din maxilar. Acest lucru semnalează creierului tău să trimită nutrienți către maxilar, menținându-l puternic și sănătos. Dacă un dinte lipsește de ceva timp, în acea zonă poate apărea deteriorarea osoasă, deoarece nu există rădăcini care să stimuleze nervii. O grefă osoasă dentară restabilește volumul și densitatea osului maxilar, astfel încât implanturile dentare să poată fi plasate ulterior.
Implanturi dentare
Puteți înlocui un dinte lipsă cu un implant dentar. Chirurgul introduce un implant de titan în maxilar, apoi dentistul atașează o coroană. Implanturile dentare sunt o optiune pentru pierderea dintilor din cauza unui accident sau infectie sau ca alternativa la punti si proteze dentare . Candidații potriviți pentru implanturi dentare trebuie să aibă un nivel osos și o densitate adecvate, să nu fie predispuși la infecții și trebuie să fie dispuși să mențină bune practici de igienă orală Odată ce implanturile sunt vindecate, acestea pot fi restaurate cu coroane dentare , punți dentare sau proteze dentare.
Chirurgie parodontala
Dacă aveți parodontită moderată sau severă, un specialist în gingii vă poate recomanda tratamentul bolii gingiilor . În timpul acestei proceduri, se fac incizii de-a lungul liniei gingiilor și țesutul este mutat temporar înapoi de la dinți. Chirurgul dumneavoastră vă va curăța apoi rădăcinile dinților, îndepărtând placa și bacteriile care s-au acumulat sub gingii. În cele din urmă, țesutul gingival este repoziționat și suturat la loc.Uneori, recesiunea gingiilor poate apărea ca urmare a parodontitei. În aceste cazuri, este posibil să aveți nevoie de o grefă de gingie. În timpul acestei proceduri, chirurgul întărește zona de pierdere de țesut cu țesut donator. Acest țesut poate fi luat de pe cerul gurii sau achiziționat de la o bancă de țesuturi certificată.