Ortodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu studiul si tratamentul malocluziilor (muscatura defectoasa) care pot fi un rezultat al neregularitatii dintilor, relatiilor intermaxilare disproportionate.
Tratamentul ortodontic este modalitatea prin care se pot corecta dizarmoniile dento-maxilare. Tehnica stomatologica in Romania s-a imbunatatit in ultimi ani si oameni au inceput sa inteleaga necesitatea aparatului ortodontic si avantajul unui zambet frumos si sanatos. Organizatia Medicilor Ortodonti din Romania recomanda ca fiecare copil la varsta de 7 ani sa beneficieze de un consult ortodontic. Alinierea dentara se realizeaza cu ajutorul aparatului ortodontic mobil sau fix.
Tratamentul ortodontic poate presupune:
-Aparate mobilizabile - se adreseaza in mod frecvent copiilor de varsta mica.
-Aparate fixe - vestibulare se coleaza (lipesc) pe suprafata vizibila a dintilor si pot fi: metalice; fizionomice (ceramica, la culoarea dintilor).
-Aparate linguale - se coleaza pe suprafata orala a dintilor si sunt aproape invizibile.
Aparatele ortodontice sunt o alternativa atat pentru copii cat si pentru adulti
O sanatate orala buna incepe din timp!
Se recomanda ca prima consultatie la un medic specialist ortodont sa se faca la nu mai tarziu de varsta de 7 ani. In timp ce majoritatea tratamentelor incep la o varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani, unele probleme ortodontice sunt mai usor de corectat daca se intervine mai devreme. Daca apare necesitatea unui tratament pentru copilul dumneavoastra medicul ortodont va poate sfatuii cu privire la momentul potrivit pentru a incepe.
Care sunt avantajele tratamentului interceptiv:
- crearea de spatii pentru dintii inghesuiti si care erup.
- crearea unei simetrii faciale prin influenta cresterii maxilarelor.
- reducerea riscului traumelor asupra incisivilor care sunt protrubati.
- pastrarea spatiului pentru dintii care nu au erupt.
- reducerea necesitatii extractiilor.
- reducerea duratei tratamentului cu aparatul dentar.
Varsta cuprinsa intre 11 si 16 ani este cea mai potrivita pentru tratament ortodontic din mai multe motive:
- au erupt toti dintii permanenti si astfel pot fi detectate inghesuielile dentare, spatierile dentare si ocluziile (muscatura)incorecte.
- este varsta la care are loc varful de crestere care poate fi exploatat la maxim in cursul tratamentului ortodontic.
- adolescentii au o rata a metabolismului ridicata motiv pentru care durata tratamentului si implicit disconfortul aferent pot fi reduse.
- este varsta la care tratamentul cu aparate ortodontice este mai usor de aceptat deoarece multi prieteni si colegi au aparat si astfel integrarea in grup este mai usoara.
Problemele ortodontice nu se vor putea corecta de la sine si de aceea in aceasta perioada majoritatea parintiilor se adreseaza unui medic ortodont.
Aceasta varsta este recomandata tratamentului ortodontic fix deoarece este cea la care nu sunt prezente resentimente fata de bracket-uri din partea copilului.
Studiile efectuate la nivel international au dovedit ca tratamentul ortodontic la adulti este la fel de eficient ca si cel la copii. Un numar mare de adulti, atat tineri cat si mai in varsta isi doresc o tranformare completa a zambetului lor. Tratamentul ortodontic are ca obiective nu numai sa imbunatateasca zambetul ci si sanatatea dintiilor si a gingiilor. Urmand tratament ortodontic ca si adult, poti evita aparitia cariilor dentare, pierderea gingiei si a osului, uzura smaltului dentar (tocirea dintilor) si evitarea problemelor articulare mandibulare. De multe ori din cauza ca adulti sunt mai cooperanti si urmeaza toate indicatiile medicului, rezultatele tratamentului lor sunt mult mai bune decat in cazul copiilor.
Folosim o gama variata de aparate ortodontice in fuctie de dorintele si nevoile fiecarui adult de la bracketi metalici la cei estetici transparenti si pana la tehnici invizibile (bracketi pe fata linguala a dintilor). Incognito sau gutiere transparente: invisalign.
Programati o consultare la noi in cabinet si vom putea determina care sunt posibilitatile de tratament cele mai potrivite pentru dumneavoastra.
Sunt dispozitive folosite de medicii ortodonti pentru a indrepta,alinia sau corecta pozitia dintilor; alinierea arcadelor sau ajustarea si dirijarea cresterii maxilarelor. Astfel aparatele dentare sunt artizanul zambetului ,,hollywoodian” pe care ti-l doresti, contribuind totodata si la imbunatatirea sanatatii orale. Aparatele dentare sunt indicate si individualizate de medicul ortodont pentru fiecare persoana in parte. Tipurile de aparate dentare conventionale sunt realizate din bracket-uri si fire metalice care sunt fixate pe dinti, avand rolul de a impinge si trage treptat dintii in vederea alinierii cat mai bine. Intregul proces poate dura destul de mult timp in functie de complexitatea problemei care trebuie tratata. Unele dispositive ortodontice se lipesc pe dinti sau se aplica in interiorul cavitatii bucale pentru a avea eficienta dorita. In ultimii ani ortodontia a evoluat foarte mult ajungand-se la aparate dentare din ce in ce mai sofisticate si mai putin vizibile
Sfaturi privind igiena aparatelor dentare
Periajul dentar este foarte important si trebuie facut corect si meticulos (min 3 minute)
Folositi o periuta cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT)
Este indicat periajul dupa fiecare masa si bineinteles dimineata si seara.
Daca nu aveti periuta la indemana dupa ce mancati puteti clati folosind apa de gura sau macar apa obisnuita.
Periati suprafetele dentare fara aparat in mod obisnuit
Fata externa a dintilor unde sunt si bracketii trebuie periata cu miscari orizontale, insistand in deosebi in zona dintre bracket si gingie.